Autor Wątek: Likwidacja JK AZS Wrocław  (Przeczytany 8941 razy)

Michał Dzwonkowski (Żak)

• Newbie
  • *
  • omega Peeska, s/y Żak
Likwidacja JK AZS Wrocław
« dnia: 2013-12-23, 21:03:52 »
Polecam lekturę. Czy JK AZS Szczecin też czeka taki los?

Seweryn

• Administrator
  • Jr. Member
Odp: Likwidacja JK AZS Wrocław
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-12-24, 10:04:40 »
Polecam lekturę. Czy JK AZS Szczecin też czeka taki los?

Nie wiem, czy ktoś jest zaskoczony.

A co do JK AZS Szczecin, to na pewno w dużej mierze zależy to od członków klubu, czy będą dokładali swoja cegiełkę, czy będą oczekiwali, że dostaną cegiełkę. Czy będą tylko mówić, jak to kiedyś było fajnie, bo kasa skądeś się znajdowała i można było korzystać, można było "robić ambitne, niekomercyjne przedsięwzięcia", czy będą narzekali, że buduje się jakieś pomosty, place, ogrodzenia, sanitariaty, zamiast kupić łódki i dać ludziom popływać. Ci, którzy Klubem się interesują - przychodzą na zebrania/spotkania, pytają, monitorują, proponują - nie sądzę żeby obawiali się o jego przyszłość.

Nadir

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-12-24, 21:28:01 »
Każdy  medel  ma  dwie  strony . Niedługo  postaram  się  wyjaśnic przyczyny  ,,zagłady J.K AZS Wrocław

mateo_psv

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-12-25, 16:30:10 »
A ja tylko dodam że należało by odróżnić klub od mariny czy po prostu przystani... a niestety w Polsce wszystko zmierza do komercjalizacji i tworzenia przystani czy Marin, które z klubem mają niewiele wspólnego. Tak samo jak i w Szczecińskim AZS, który jest teoretycznie klubem studenckim... a praktycznie mariną i firmą czarterową.

Pozdrawiam Świątecznie
Mateusz K.

izywec

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2014-01-05, 23:53:20 »
a niestety w Polsce wszystko zmierza do komercjalizacji i tworzenia przystani czy Marin, które z klubem mają niewiele wspólnego. Tak samo jak i w Szczecińskim AZS, który jest teoretycznie klubem studenckim... a praktycznie mariną i firmą czarterową.
Pozdrawiam Świątecznie! Mateusz K.

Jak JK AZS Szczecin był klubem prawie ściśle uczelnianym to dostawał dotacje na: utrzymanie, jachty, remonty, etaty itp. itd. Teraz te same fundusze nie spadną jak przysłowiowa manna z nieba tylko je trzeba zdobyć albo zniknąć. Innej możliwości nie ma chyba, że będziesz tak majętny, że przywrócisz dawny model klubu.
Mnie jako dawnemu członkowi klubu / od 1958 roku/ może doczesność  nie bardzo odpowiadać chociaż jestem wdzięczny obecnym "Włodarzom" klubu, że o swojej historii pamiętają i klub istnieje. Czy mniej czy więcej studencki to chyba nie jest istotne jak nie ma "manny".
Izydor Węcławowicz  jsm od 1961.
Pozdrowienia!
Izydor Węcławowicz

Nadir

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 2014-01-14, 23:13:53 »
Obiecałem spróbować wyjaśnić (z mojego punktu widzenia) przyczyny
likwidacji bliźniaczego Jacht Klubu AZS z Wrocławia. Ale póki co, nieco
światła na ten temat powinien rzucić list otwarty byłego komandora
wrocławskiego Klubu, zamieszczony na internetowej stronie Członków i
Sympatyków JK AZS Wrocław http://www.jachtklub.wroclaw.pl/?p=2546

List ten został napisany przed dotarciem informacji o likwidacji klubu.
Likwidacji przeprowadzonej najprawdopodobniej na wniosek obecnego
komandora...
Każde stowarzyszenie, każdy klub, tworzą ludzie. Ale niestety
nieodpowiedni ludzie potrafią zniszczyć to, co inni budowali z mozołem.