Zajrzałem na stronę , żeby sprawdzić pogodę, ale po przeczytaniu postu" xante" nawet aura przestała mnie interesować. Taki wpis nic nie wnosi, nic nie wyjaśnia, obraża, jest typowy dla, niestety, naszej polskiej mentalności. Zmieszać z błotem każdego kto poświęcając swój prywatny czas próbuje coś zdziałać dla dobra ogółu. Sami nie robimy nic , ustawiając się po wygodnej stronie krytykantów . W taki właśnie sposób zniszczona została formula IMS w naszym regionie. Każda formuła jest świetna jeżeli dzięki niej wygrywamy, jeżeli jednak mamy niekorzystny przelicznik , to oczywiście oznacza, że mierniczy oszukuje, armatorzy oszukują, formuła jest do d.... itp.. KWR na pewno nie jest udaną formułą, ale wspólnie, w gronie zainteresowanych, można dążyć do jej udoskonalenia. Natomiast takie wpisy zniechęcą z pewnością zarówno mierniczych jak i żeglarzy. Wracajmy więc do ścigania się w podziale na długości jachtów i wtedy będzie "sprawiedliwie".
Zastanawia mnie też czy dla pucharka za ca 35 PLN warto psuć sobie radość z żeglowania.