Cześć Pracy!
Zapoznałem się z ew. propozycją, a być może tym co ma być.
Moje odczucia są mieszane z tendencja dołującą.
W zeszłym sezonie w KWR na pomorzu zachodnim pomierzonych było 82 jachty. Jeśli mielibyśmy wprowadzić jakieś miarodajne wytyczne/wskazania dla "Kapituły KWR", to z pomierzomych jednostek w więcej niż 2 regatach wystartowało tylko 19 jachtów ( 23 %).
Oczywiście Moja miarodajność (conajmniej 3 starty w regatach) jest tylko moja i inni nie myszą się nią sugerować, ale mogą z niej wyciągnąć wnioski.
Według mojego "miernika" w zeszłym sezonie aktywnie ścigało się w poszczególnych grupach KWR - 4/9/6 jachtów.
Jeślibyśmy te jachty przyporzadkowali do nowego propowanego podziału to wyszłoby 5/4/4/6 jachtów na grupę. Można jeszcze bardziej dołująco to wszystko rozbić, ale na to nie ma czasu.
Innym ciekawym podsumowaniem jest dlaczego, aż 77% pomierzonych jachtów (wg mojego miernika) nie zaangażowało się we współzawodnictwo, a 20 (24% wogóle nie wystartowało).
Zastanawiam się czy nowy proponowany podział coś da, czy może jeszcze bardziej to zdołuje.
Jest jeszcze czas i można to wszystko przemyśleć. Osobiście wolę zająć 7 miejsce w grupie 30 jachtów niż wygrać (zgarnąć garnek) w grupie 4 jachtów.
Do rozpoczęćia sezonu jeszcze trochę zostało i może warto byłoby ujednolicić przepisy KWR we wschodniej i zachodniej części polskiego wybrzeża, tak aby nasze (zachodniopomorskie) jachty miały możliwość rywalizacji w Morskim Żeglarskim Pucharze Polski, a nie tylko wygrywać nasz podwórkowy Puchar Sezonu. Mamy u nas Głównego Mierniczego KWR, ale prawo stanowi ktoś inny, to chyba "cos nie halo"
Czekam na opinie innych, tutaj na tym forum, bo do tej strony dopisana jest oficjalna strona KWR, ciekawe co inni mają do powiedzenia i czy coś to da, czy znowu bedziemy musieli żalić się podzczas niektórych regat , że nie ma sie z kim ścigać.
Ahoj