Jest taka propozycja (omówiona z "aktywem"), żeby likwidować stare, nieaktualne wątki.
[...]
Myślę, że to uczyniłoby nasze forum bardziej przejrzystym.
Czy chodzi o to, żeby na głównej stronie forum było wyświetlanych mniej wątków? Jeśli tak, to można to zrobić w inny sposób. Obecnie na pierwszej stronie wyświetlanych jest 20 najnowszych wątków. Jeśli pojawia się nowy, to najstarszy znika i przechodzi na stronę drugą. Jeśli 20 to za dużo, to można to sobie indywidualnie zmienić. Zainteresowani proszeni są o kontakt ze mną, powiem, jak to sobie ustawić (wystarczy 5 kliknięć, nawet nie trzeba nic pisać).
Moim skromnym zdaniem, usuwanie starych wątków nie jest dobrym pomysłem. Dla tych, którzy śledzą forum na bieżąco, wydają się one nieatrakcyjne, ale np. dla ludzi nowych mogą być źródłem ciekawych informacji lub przedniej rozrywki. Forum ma całkiem dobrą wyszukiwarkę i bez trudu można przenieść się w czasie, poszukując jakiegoś hasła. Założę się, że i najwytrwalsi forumowicze czasem będą wracać do dawnych wątków, żeby przypomnieć sobie jak to było - co było dla nas ważne, czym żyliśmy. Na tym forum utrwala się mikrohistoria, nie zamazujmy jej. Wielkie polityczne bzdety opisują gazety, nasze ważne sprawy są utrwalane na forum i na stronie.
Wydaje mi się też, że niektórym byłoby przykro gdybyśmy skasowali ich posty. Nie byłoby też juniorów, nie mówiąc już o wyższych stopniach, bo każdy miałby tylko swoje posty z np. ostatniego tygodnia.