Autor Wątek: swantewit  (Przeczytany 22591 razy)

izywec

• Newbie
  • *
Odp: swantewit
« Odpowiedź #15 dnia: 2010-09-14, 00:02:53 »
Nie tylko "Swantewida" a gdzie "Witez II"Pegaz"Kania" ?

To dodam jeszcze z moich klubowych czasów:
1. Kaczorek
2. Dwa Stary /Centaur i ?/
3. Tuńczyk
4. Folkboty /chyba dwa?/
5. Dragony /chyba dwa?/.

Chodzi mi po głowie, że jest klubowa lista uprawnień mogących prowadzić jachty z około 1965 roku w posiadaniu Janusza Tyszkiewicza albo Wojtka Jacobsona. Tam będą wymienione wszystkie jachty klubowe z tego okresu. Optuję za Wojtkiem. Kto ma do Niego blisko niech może się pofatyguje.
Pozdrowienia!
Izydor Węcławowicz

Marek "Kiwi"

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 2010-09-14, 12:50:37 »
"Centaura" nie pamietam ale "Delfin" Janusza Kedzierskiego dogorywa na przystani.
 O Folkboatach 3 szt i Dragonach 3 szt byla mowa wczesniej. To ze "Tunczyk" byl
w AZS nie wiedzialem, pamietam go w fazie zaawansowanego remontu w hali "Pogoni" w polowie 60-tych.
 Norku, uzupelnij  chociaz liste z nazwami jednostek  bedzie latwiej zbierac i weryfikowac dane i szukac fotografii.

izywec

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2010-09-14, 16:00:28 »
To ze "Tunczyk" byl
w AZS nie wiedzialem, pamietam go w fazie zaawansowanego remontu w hali "Pogoni" w polowie 60-tych.

Zgadza się bo o ile moja pamięć nie szwankuje to wobec braku możliwości finansowych na remont w JKAZS przekazano Tuńczyka Pogoni /a może to była transakcja wiązana związana z przejściem "Kaczorka" też do Pogoni/. Przy okazji niech ktoś zaczepi w tym temacie Ziomka. Na pewno co nieco /a nawet najwięcej!/  powie na temat "Tuńczyka" i "Kaczorka".
« Ostatnia zmiana: 2010-09-14, 16:07:38 wysłana przez izywec »
Pozdrowienia!
Izydor Węcławowicz

Ula (Swantewit)

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 2010-10-08, 00:43:07 »
Witaj Swantewit,
nie mogę pozostać obojętna przy tym temacie.
Norku, rzeczywiście "Swantewit" jest opisany w zakładce "Kalendarium"  lecz brakuje go w zakładce "Jachty, ktore były ". Prześlę na właściwy adres kilka ostatnich zdjęć "Swantewita" oraz opis, który może sporządzimy razem z Romkiem. Wierzę, że wówczas dopiszesz "Swantewita" do listy "Jachtów, ktore były..."
Pozdrawiam

Norbert (Sniga)

• Administrator
  • Sr. Member
« Odpowiedź #19 dnia: 2010-10-08, 09:07:33 »
Wedle życzenia czytelników dołączyłem do listy jachtów te pominięte. Teraz czekam na szczegółowe opisy tych ciekawszych.

Ula (Lilia Wodna)

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 2010-10-25, 10:43:50 »
Norek,
dzięki, że umieściłeś w dziale "Jachty, które były...", "Swantewita" oraz tak wiele innych jachtów, na wspomnienie których, łza się w oku kręci. Noszę się z zamiarem dosłania aktualnego zdjęcia i dodatkowych informacji o "Swantewicie".  Nie zapomnę też o mojej "Lilii Wodnej", która już od dziesięciu lat dzielnie przemierza wody Jeziora Dąbskiego, kojąc tęsknotę za morzem , w porze oczekiwania rejsu "Na Kraniec Świata"...